Geotextilul netesut sunt materiale geosintetice, realizate prin procedeul mecanic de intertesere a firelor, avand o anumita grosime, un anumit gramaj si o anumită rezistentă pe metru pătrat. Geotextilele netesute sunt folosite pe scara larga in foarte multe aplicatii geotehnice si structurale, cum ar fi: constructii drumuri si poduri, lucrari de cale ferata si metrou, tuneluri, depozite de deseuri, lucrari hidrotehnice, diverse lucrari de apa-canal, constructii civile si industriale, lucrari de amenajari peisagistice, etc
In functie de tipul de utilizare acestea pot fi din:
- Polipropilena (PP de culoare albă), dacă rolul va fi anticontaminant, prevenind amestecarea balastului cu stratul suport, necesită rezistente medii la perforare și gramaje 150-200 g/mp, 12-15 kN – în cazul balastului, respectiv rezistente mai mari – 15-20 kN, gramaje 200-300g/mp – pentru piatră spartă (De exemplu când se folosește la reabilitări de drum)
- Poliester (PES de culoare verde sau gri), dacă geotextilul este cu rol de filtrare/separare, este suficient un gramaj de 100-150g/mp (de exemplu în spatele unui zid de gabioane, la tuburile de dren, în spatele unui zid de sprijin, etc)
Ca și o comparație, la același gramaj de 100g/mp, un geotextil din PP are 8 kN, iar unul din PES are 3-4 kN, de unde reiese ca nu gramajul este cel definitoriu, ci materialul.
Functiile unui geotextil nețesut
Principalele funcții ale geotextilelor netesute sunt:
- separare (S)
- filtrare (F)
- drenaj (D)
- protecție (P)
- armare (R)
În majoritatea aplicațiilor, geotextilul utilizat acoperă o combinație de mai multe funcții.
Instalarea unui geotextil nețesut
Geotextilele pot fi fixate pe locul instalării, pentru a menține aliniamentele și suprapunerile si pentru a nu fi ridicate de vant. Înainte de a derula rola de geogrilă, fixați capătul rolei pe mijloc și la capete.
Fixarea se poate realiza cu mici grămăjoare de refuz de ciur (material de umplere, pietriș), saci umpluti cu material local sau roti de cauciuc. Notă: Atentie, dacă materialul de acoperire este distribuit cu ajutorul unui echipament greu, mișcarea de impingere poate crea ʺvaluriʺ sau rupturi în geotextil. De preferat sa se evite circulatia echipamentelor grele peste geotextil.
Derulați rola pe stratul suport și intindeti, pentru a inlatura sau micsora cutele.
Suprapunerile ar trebui să fie făcute corect, fie prin coasere, fie prin utilizarea unor suprapuneri adecvate, în funcție de aplicație și de condițiile solului (recomandare: suprapunere de min. 25-30 cm).
Cu cât sunt mai mari deformările care pot aparea, cu atât sunt mai mari trebuie sa fie suprapunerile. Pentru structurile hidraulice mai mari, se recomanda ca suprapunerea minimă sa nu fie sub 500 mm si sunt destul de dese situatiile in care suprapunerea trebuie sa fie de 1 metru.
După instalare, geotextilul trebuie să fie acoperit cât mai curând posibil, conform mentiunilor primite de la producator.
Autor: Lavinia Fit