fbpx

Caută produsele care te interesează

Caută

Alegerea solutiilor din pamanturi armate – Mineral Green Teramesh

Zona instabila? Costuri mari de implementare a unui zid de sprijin din beton? Alternative?

In ultimii ani, odata cu aparitia primelor loturi de autostrazi in Romania, am observat tot mai des alegerea unei solutii pentru ziduri de sprijin cu ceea ce parea un gabion la front, dar care in spate avea umplutura din balast, aspect care ma facea sa ma intreb: ” cum oare este posibil sa reziste ceva ce are 30-50 cm de piatra, si sa sustina taluzuri de 10-15 m inaltime, fara sa existe riscul de surpare? „

Experienta m-a invatat ca pentru inaltimi mari, este nevoie de o adevarata piramida din gabioane, dar solutia aceasta numita de catre producator ” mineral green teramesh „, trebuie sa fie ceva diferit, asa ca am inceput sa o studiez.

La prima vedere, este foarte asemanatoare cu un zid de gabioane, dar secretul sta in partea de armare si ancorare in ampriza drumului. Zidul, este alcatuit din elemente cu latime de 2-3 m, inaltime de 0,8 m, si se ancoreaza pe lungimi cuprinse intre 3 si 5 m in ampriza drumului. Piatra, se pune doar pe aproximativ 50 cm, partea vazuta, restul umpluturii se face cu balast/piatra sparta.

Pentru a fi evitata migrarea partii fine, intre piatra zidita si balast, se pune un strat de geotextil de minim 150 g.

Forma si elementele distincte ale solutiei:

  • inclinarea acestei solutii poate fi pana la 65º – 70º, un zid aproape vertical.
  • Armarea suplimentara poate fi facuta la fiecare strat sau odata la 2 straturi ( in functie de specificatiile proiectantului ), prin adaugarea unui strat suplimentar de geogrila pt armare balast / pamant / piatra sparta ( pe langa partea inferioara a sistemului, alcatuita din plasa de sarma dublu rasucita ). Lungimea zonei de ancorare cu geogrila, poate sa fie mai mare decat baza gabionului.
  • Stabilitatea partii exterioare ( partea vizibila ) este data de tiranti, partea inferioara a sistemului si de capac ( parte care vine prinsa cu capse de urmatorul element ). Suplimentar, pt a nu permite deformarea si voalarea locala, dar si pentru a nu permite bucatilor mai mici de piatra sa iasa printre ochiurile de plasa, sistemul are cuprins un rand de plasa sudata, protejata anticoroziv.
  • Tipul de piatra ales, poate sa difere, stabilitatea sistemului nefiind afectata daca sunt respectate instructiunile producatorului privind punerea in opera a produsului.

Pentru piatra de dimensiuni mici, poate fi pusa in opera si direct cu un buldo-excavator sau orice alt incarcator frontal de dimensiuni mici sau medii, umplerea facandu-se cu atentie pentru a evita deformarea plasei. Se va face o asezare minimala cu mana, pentru a evita formarea de goluri.

Pentru piatra de dimensiuni mai mari ( 100-300 ), se recomanda zidirea acesteia cu mana, dar si urmarirea reducerii golurilor.

Partea de umplere, se va face in straturi de maxim 30 cm si se va urmari obtinerea unui grad de compactare de minim 0,98% Proctor. Umplerea, atat a straturilor de piatra zidita, cat si a straturilor de balast, se face in 3 etape ( de 25-30 cm ), alternativ ( un strat de piatra, dupa care se aduce la cota cu balast, iar un strat de piatra, iar se aduce la cota cu balast ) pana la atingerea inaltimii de 80 cm a fiecarui rand de sistem pentru pamanturi armate. Se va tine cont de suprapunerea straturilor de geotextil intre randurile de sistem, pe o latime de minim 20-30 cm.

Frumusetea solutiei in sine, este data de faptul ca este ieftina, usor de pus in opera, rapida, nu necesita fundatie din beton, este estetica si se incadreaza usor in peisaj, fiind in acelasi timp si rezistenta si stabila, iar durata de viata poate sa fie de pana la 120 de ani in cazul solutiilor protejate anticoroziv cu PVC.

Autor: Ionut Coman
info:  office@optgroup.ro / 0765078996