fbpx

Caută produsele care te interesează

Caută

Dimensionarea debitului de calcul

Cum pui problema atunci cand ai de regularizat/ modernizat o vale/ parau?

De multe ori la vizita in teren, imi iau in calcul doi factori principali care apar in dimensionarea hidraulica a vaii/paraului si anume debitul cu probabilitatea de 1%, in cazul lucrarilor in intravilanul localitatilor, precum si viteza de scurgere pe tronsonul respectiv.

Am regularizat albia dar am tinut cont si de proprietati

Un lucru important pe care l-am facut, pe langa modernizarea vaii si reducerea riscului de inundatii din zona, a fost acela de a asigura locatarilor un acces facil la reteaua principala din localitate.

Am tinut cont de cotele obligate ale terenurilor existente, de debitul de calcul pe care mi l-au oferit cei de la apele romane precum si de normativele in vigoare in ceea ce priveste lucrarile de amanajre a vailor, a strazilor.

Ce fac dupa ce preiau datele din teren? Cum proiectez din punct de vedere tehnic?

Pentru calcul de dimensionare hidraulica, apelez la PD 95-2002 “NORMATIV PRIVIND PROIECTAREA HIDRAULICA A PODURILOR SI PODETELEOR” tinand cont de:

  • in profilul din aval determin, prin incercari, nivelul apei care asigura scurgerea debitului de calcul, considerand corecta panta hidraulica inregistrata la data ridicarii;
  • cu aceeasi panta merg in profilul urmator si verific debitul de calcul;
  • in cazul in care debitul scurs la nivelul respectiv prezinta o abatere mai mare de +5% sau -2% fata de debitul dat se reiau calculul modificand panta hidraulica pana cand gasesc solutia care se inscrie in abaterile limita.

Astfel, luand in considerare cele mentionate mai sus, am realizat un profil longitudinal al vaii, corectand traseul existent acolo unde a fost necesar.

Pentru a micsora viteza s-au realizat praguri de fund pe traseul regularizaii vaii, panta de proiectare a fost aleasa astfel incat sa rezulte o viteza de curgere cat mai mica.

Calcul hidraulic se va realiza in sectiuni diferite ale traseului vaii, tinand cont de debitul cu probabilitatea de 1% emisa de apele romane, de rugozitatea materialului si de sectiunea transversala a solutiei de proiectare optata.

Sectiuni transversale de amenajare a vaii

Borfină Ioan Marius
Proiectura